Publicerad: 2016-09-28

Chile har rullat i gång

Första stationen öppnad i Curicó.

27 september invigdes vår första station i Chile. Den ligger i Curicó, en stad i Maule-regionen, och utför säkerhets- och avgaskontroller på lätta och tunga fordon på uppdrag av transport- och telekommunikationsmyndigheten (MTT). Stationen i Curicó är den första av tolv kontrakterade Plantas de Revisión Técnica (PRT), som startas upp de kommande månaderna.

chile-inspection-hall

För Maules transport- och telekommunikationsminister, Patricia Miranda, blir det en enorm förbättring för regionen:

– Före 2013 hade vi bara nio besiktningsstationer och två auktoriserade verkstäder. Med denna nya entreprenad kommer vi upp till tolv anläggningar och antalet verkstäder ökas till fem. Vi är mycket nöjda eftersom detta betyder att alla medborgare i regionen kommer att garanteras förbättringar när de besiktigar sina bilar, förklarar ministern.

Enligt regionledningen kommer den nya anläggningen att svara upp mot medborgarnas behov på ett bättre sätt än tidigare.

– Vi siktar på bättre service till alla medborgare i länet, särskilt i Curicó. Många invånare klagade hos oss när de i vissa fall var tvungna att vänta på sin tur i upp till sju timmar, säger guvernören i Curicó, Cristina Bravo.

Utmärkande för den nya tekniska anläggningen är användningen av kameror som möjliggör en komplett övervakning av besiktningsprocessen. Dessutom sänks besiktningspriset, från tolvtusen pesos, till drygt åttatusen; men kanske det mest intressanta för dem som ska besiktiga sina bilar är tidsbesparingen som sätter punkt för de långa väntetiderna.

– Det är förbokningarna som gör det möjligt för oss att bli riktigt effektiva. Vi behöver aldrig mer se överfulla lokaler med köer ut på gatan, eftersom kunderna förbokar tid. Vi har förstås en viss marginal för dem som inte har förbokat, men vanligtvis får kunden service vid den tidpunkt de har bokat, förklarar Rigoberto Bahamonde, ansvarig för Opus latinamerikanska verksamhet.

chile_collage

Teststationen i Curicó har en kapacitet på i snitt 12 000 per månad. Den är utrustad med tre testbanor för lätta och en för tunga fordon. Alla använder senaste testutrustning och mjukvaror för att uppfylla myndighetskraven i de standards som gäller för det centraliserade testprogrammet.

Alla de stationer som fick anbudet moderniseras i enlighet med kraven i förfrågan och snart tas resten av de nya besiktningsstationerna i bruk i Talca, San Javier, Linares, Parral och Licantén. Samtliga tolv stationer beräknas vara i drift första halvåret 2017.