Publicerad: 2016-09-27

Fixar alla bilars datasystem

Remote Assistance Programming från Drew Technologies.

Ju mer datoriserade våra bilar blir, desto mer komplicerat blir det för fristående och allbilsverkstäder att serva och reparera. Att gå in i fordonsdatorerna fordrar både specialkunskaper och -utrustning, vilket gör det svårt och dyrt för många mindre verkstäder att hänga med. Med Remote Assistance Programming (RAP®) får dessa verkstäder samma förutsättningar som märkesverkstäderna.

Redan 1998 började Drew Technologies tillsammans med biltillverkarna och SAE att utveckla en standard för omprogrammering (SAE J2534). Detta som en följd av de amerikanska myndigheternas The Right to Repair Act, som föreskriver att biltillverkarna måste förse fristående verkstäder med samma information som de egna märkesvesrkstäderna.

Första J2534-verktyget lanserades 2002 och Drew Technologies har sedan dess varit ledande på området. Men även J2534-programmering fordrar specialkunskaper och RAP® är en pluginlösning där Drew Technologies experter gör omprogrammeringen på distans.

rap_gen2

RAP® är ett färdigförpackat kit med bland annat dator, J2534-enhet och mjukvara för olika bilmärken, som pluggas in i fordonets databox och kopplas upp till Drew Technologies tekniker. Dessa tar över och gör nödvändiga programmeringar på distans. Verkstaden betalar en mindre fast månadsavgift plus en avgift för varje gång man kopplar upp sig. Systemet har testats av verkstäder och biltillverkare sedan våren 2016 och är nu klart för en bredare lansering – till att börja med i USA.

Läs mer och se filmen om RAP® här >>