Publicerad: 2017-03-15

Fortsatt framgång för EaaS

Uthyrning växer snabbt i USA.

En viktig pusselbit i Opus tillväxtplan är affärsmodellen EaaS (Equipment as a Service). I korthet går den ut på att bilverkstäder och besiktningsstationer hyr avancerad mätutrustning och teknologi med ett fullservicepaket som inkluderar support, service, mjukvara och finansiering. Det är enkelt för kunden, som dessutom slipper binda kapital.

Gammal utrustning byts ut
EaaS introducerades framgångsrikt i Kalifornien 2014/1026 och i Georgia 2016. Med förvärvet av Bosch avgaskontrollverksamhet i november 2016 har vi idag en marknadsandel på ca 70 procent i Kalifornien. Där kommer nu de gamla Gen I och Gen II-maskinerna successivt att bytas mot nya BAR 97 Gen III. Delstaten Pennsylvania kommer att införa OBD-tester och här handlar det om en marknad på totalt ca 6000 utrustningar under två år.

Introduktion av nya teknologier
Under 2016 förvärvades majoriteten i Fastlign® – en teknologi för beröringsfri mätning av hjulvinklar. Den produktionsanpassas nu och kommer att introduceras i flera delstater under 2017, bland annat som en del av EaaS-modellen. RAP fjärrprogrammering av fordonsdatorer, som utvecklats av DrewTech, är annan teknologi som hyrs ut till verkstäder enligt en ”pay-per-use”-modell.