Publicerad: 2017-09-14

Från biltillverkning till bilprovning – möt Sandra McCulloch, VD för Opus Inspection.

Sandra McCulloh är VD för Opus Inspection sedan första april 2017. I bagageluckan har Sandra en gedigen erfarenhet från fordonsindustrin, bland annat från General Motors. Hon har dubbla examina; en masterexamen i management från Stanford och är filosofie kandidat i metallurgi från Queens University.


Men det var nära att fordonsindustrin missade den här talangen: från början läste Sandra biokemi.
– Jag började läsa biokemi eftersom jag älskade naturvetenskap och matte, berättar Sandra. När jag började på universitet fick jag vänner som läste till ingenjör, och upptäckte genom dem att det gav bättre arbetsmöjligheter, samtidigt som det var fyllt med naturvetenskap och matte. Ingen hade tipsat mig om att bli ingenjör när jag var ung, kanske för att jag var en tjej. Senare i karriären behövde jag även lära mig leda en verksamhet, och läste management vid Stanford.

Från karriär på GM till Opus.
Som nyutexaminerad ingenjör fick Sandra arbete i GM:s kanadensiska labb. Hon arbetade där bland annat med felanalys, problem i tillverkningen och godkännande av materialprover. Efter tiden på GM började Sandra hos Delphi, en ledande global teknologileverantör till bilindustrin. Hennes sista uppdrag innan hon valde Opus, var chef för produkter relaterade till drivlinan.

Så vad kom det sig att Sandra bytte från att bygga och utveckla bilar till att granska dem?
– Man kan säga att jag valde företaget Opus, snarare än besiktningsbranschen i sig. Opus kontaktade mig, och redan på det första mötet blev jag väldigt imponerad av min företrädare Lothar Geilen och Tom Fournier.

Företaget Opus var det som lockade.
Sandra hade såklart andra erbjudanden och möjligheter – det har människor med hennes förmågor – men ju mer hon lärde sig om Opus, desto intressantare blev det. Då hon blev väldigt imponerad av den passion företaget visar för sin affär och på ett positivt sätt utmanad av de ambitioner företaget har, kände Sandra att hon ville vara en del av att uppfylla företagets vision och mission. Och att hon hade viktiga saker att bidra med.

Så nu när du är på plats, vilka utmaningar är de viktigaste just nu?
– För det första gäller det att inte stöka till det Lothar redan har åstadkommit. Även om det låter som ett skämt, menar jag allvar. Han har gjort ett fantastiskt jobb och jag har en stor kostym att fylla. Inte minst när det gäller att få företaget att växa med acceptabla och hållbara vinstnivåer. Just nu håller jag på att bygga det team jag behöver för att möta utmaningarna med global expansion och tillväxt samt introduktion av nya produkter och tjänster.

Konkreta framtidsplaner.
Vilka utmaningar ser du framöver?
– Att hantera den nedgående marknaden vad gäller utsläpp i USA, samtidigt som vi ska expandera globalt och introducera nya produkter och tjänster. Vi ska introducera processer och system som låter oss växa från en liten spelare till ett globalt företag mycket snabbt. Och, såklart, samtidigt ytterligare förbättra kundtillfredsställelsen. För att kunna göra det måste vi integrera och harmonisera kulturerna från de olika förvärv vi gjort.

Så vad planerar du att göra den närmaste framtiden för att uppnå dessa mål?
– Få Sindhprovinsen fullt operativ inom 6 månader och Punjab inom 18 månader. Vidare ska vi beta av liggande order och få igång våra nya Gen III analysverktyg. Dessutom ska vi skapa Opus produktionssystem. På fem års sikt ska detta leda till att företaget fördubblats på ett hållbart sätt.

Mycket arbete, alltså. Men livet är ju mer än så?
– Jag har en underbar man, Chris, som stödjer mig. Dessutom har jag tre vuxna, utflugna barn; Sean, Geoffrey och Jenna. Vi ser till att träffas några dagar runt jul, då vi till exempel åker snowboard. Förutom det och skidåkning, så älskar jag att gå med snöskor på vintern. På sommaren är det kajak och cykling som gäller. Inomhus tycker jag om att laga mat, läsa böcker, se film och lösa gåtor.

Och med det lämnar vi Sandra. Hon har som du läst mycket att göra.

thebossmagazine.com