Publicerad: 2016-03-14

Opus firar 25 år. Och 40.

Historien om entreprenörsföretaget som nu tillhör världens stora inom bilprovning och avgaskontroll.

1990 startade de två unga entreprenörerna Magnus Greko och Jörgen Hentschel Opus i Sverige. Namnet Opus* var ett gammalt miljörelaterat produktnamn från Jörgens fars företag. Affärsidén var att sälja en ny typ av avgastestutrustning till bilverkstäder och bilprovningsstationer för att kunna kontrollera och reparera de nya katalysatorförsedda bilarna.

15 år tidigare på andra sidan Atlanten, hade Hamilton Test Systems i Windsor, Connecticut tagit fram det första digitala diagnossystemet för bensinmotorer. Systemet talade inte bara om vad som var fel utan gav också anvisningar till mekanikern hur det skulle avhjälpas. Detta var starten för det som sedan blev ESP och Envirotest.

Företaget var också först med datoriserad utrustning för mätning och analys av avgasutsläpp. Redan1976 startade man upp USAs första upphandlade bilprovningsprogram. 1990 knoppades ESP av från Hamilton och två år senare även Envirotest.

Den gemensamma nämnaren
Avgaskontroll var alltså redan från början den gemensamma nämnaren för de unga företagen i Sverige och USA. Amerikanska krav på katalysatorrening under 80-talet följdes av motsvarande krav i Europa. Det nystartade Opus tog tekniken från USA till Norden, fortsatte utveckla och startade egen produktion i Sverige 1994. Kunderna var i första hand bilverkstäder och den statliga bilprovningen i Sverige, men redan efter något år påbörjades export till övriga Norden och andra länder i Europa. Sortimentet utvidgades med mer testutrustning med fokus på bilprovning men över tid även annan verkstadsutrusning för bilverkstäder som lyftar, däckutrustning med mera.

En av de stora i Nordamerika
1998 förvärvades Envirotest av ESP och företaget utvecklades till en av de stora aktörerna inom centraliserad bilprovning i Nordamerika. År 2000 lades en annan viktig pusselbit i det som skulle bli dagens Opus. Lothar Geilen var då med och startade SysTech i USA, inriktat på IT-lösningar för bilprovnings- och avgaskontrollprogram.

Några år senare korsades de här företagens vägar och 2008 köpte Opus SysTech. 2012 förvärvades ESP-delen (från Envirotest) och 2014 hela Envirotest. I november 2012 förvärvade Opus en tredjedel av statliga Svensk Bilprovning i Sverige. I början av 2015 förvärvades även Drew Technologies – en ledande tillverkare av diagnosutrustning och datakommunikation – och Opus är nu en komplett leverantör av tjänster och specialteknik för både säkerhets- och miljökontroll av fordon. Dessutom marknadsledare i USA, tvåa i Sverige och med verksamhet på totalt fyra kontinenter. I juli 2015 såldes Opus Equipments verksamhet i Sverige till Meca/Mekonomen eftersom den var mer inriktad mot verkstäder som kunder.

Närmast på tur står uppstart av bilprovning i Pakistan samt ett antal anläggningar i Chile under 2016. Entreprenörsandan är i högsta grad levande och utvecklingen fortsätter The Opus Way.

*) Opus är latin för ”arbete”, ”verk av människohand”, ”konst”. Används i musiksammanhang tillsammans med ett tal för numrering av en tonsättares kompositioner – opusnumrering.